Jong geleerd, dansen en lezen

 

Kinderen houden van bewegen

Kinderen zijn dol op bewegen. En bewegen op muziek vinden ze helemaal spannend en leuk. Wekelijks wordt bij Het Vosje met de grotere peuters gedanst onder leiding van een ervaren, professionele dansdocente.


Het is nog nét geen hiphop of breakdance die de peuters van Het Vosje in Haarlem leren tijdens hun dansles, maar swingen en springen op K3 kunnen ze prima. De dansles begint, ook bij peuters, met een professionele warming up waarbij alle ledematen lekker worden losgeschud.

Daarna is het tijd voor een verhaaltje op muziek, waarbij de kinderen met elkaar uitbeelden wat er wordt verteld. Ze rollen op hun buik, wippen op hun billetjes, springen als kikkertjes, maken stappen als een reus of kruipen als kaboutertjes. Niemand kan stil blijven zitten.

Hoe leuk de kleintjes dit met elkaar vinden zie je aan alle gezichtjes, het plezier straalt ervan af. Zelfs de meest verlegen kinderen doen mee, allemaal vinden ze het heerlijk om met elkaar bezig te zijn. "Zo kun je al bij tweejarigen hun muzikale gehoor en expressie stimuleren en krijgen peuters al snel een goed ritmegevoel. Ook komt hiermee de grote én de fijne motoriek aan bod", vertelt Jacqueline Kuipers. En pffff, na een uurtje inspanning is het bij de cool down lekker ontspannen, languit op je rug.

 

Voorlezen bij Het Vosje

Elke week wordt er aan de peuters van alle groepen voorgelezen door Juf Jenny. Ze vinden het heerlijk; je ziet ze aandachtig luisteren en genieten en ze dromen soms helemaal weg. Af en toe stoppen we tijdens een verhaal eventjes om met elkaar over een onderwerp te praten. Zo leren de kinderen om naar elkaar te luisteren, al is dat soms moeilijk, want iedereen wil graag wat vertellen.

Voorlezen is goed voor de ontwikkeling van de spraak en de fantasie en geeft de kinderen een heerlijk rustmomentje. Ze vinden de verhaaltjes zelfs zó leuk dat ze af en toe zelf op zoek gaan naar een boekje.