De ontwikkeling van uw kind

ontwikkeling van kinderen bij Het Vosje

 

Kinderdagopvang betekent bij Het Vosje zoveel meer dan het opvangen van je baby, dreumes en peuter gedurende de dagen die het bij ons is. In de eerste 4 jaar van elk kind wordt de basis gelegd voor z’n motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling, voor het zelfbewustzijn en de groei en bloei van ieders persoonlijkheid. Een belangrijk deel van de kindertijd brengt je kind door bij Het Vosje en dat is een verantwoordelijkheid die we uiterst serieus nemen.


Daarom werkt Het Vosje uitsluitend met de best geschoolde én allerliefste leidsters. We zitten in goed geoutilleerde, vrolijke en gezellige locaties. Voor de kinderen is er uitdagend, educatief en origineel spelmateriaal. En we begeleiden elk kind heel persoonlijk met zorg, aandacht en activiteiten, waardoor het zich in z’n eigen tempo en op z’n eigen (leeftijds)niveau kan ontwikkelen en ontplooien. Kijk maar eens wat onze Vossenkinderen, van 0 tot 4 jaar, zoal meemaken bij Het Vosje.

 

De jonge starters - bij Het Vosje 0 – 1 jaar

jonge starters Het Vosje

Jouw eerste levensjaar is er een van ontdekken en bewustwording. Van jezelf, je zintuigen en je directe omgeving. De motoriek ontwikkelt zich van grof naar fijn, via armbewegingen, grijpen, van hand naar mond en van hand naar hand. Elke dag ontdek je iets nieuws, zoals je handjes en voetjes die je langzaam onder controle krijgt. In de box en op het speelkleed heb je alle rust en ruimte om lekker te bewegen en te leren omdraaien. Die zachte, kleurige speeltjes zijn fijn om te grijpen en te bestuderen. Eerst natuurlijk met de mond, pas later ontdek je je handjes en wat je daarmee kan doen. Om jouw zintuigen te prikkelen zijn de babyspeeltjes gevarieerd, leerzaam en veilig. En word je daarvan een beetje moe, dan is er een heerlijk slaapje en daarna de gezelligheid met de andere kinderen. Vanuit je zitzak en kuipstoeltje maak je contact met de andere kleintjes, dat is reuze spannend.


Met de leidsters wordt er bij Het Vosje vooral veel geknuffeld. Dat geeft jou emotionele veiligheid, daarmee voel je dat je lief bent. In de loop van het jaar kun je steeds beter zien en vooral horen. Zodra je stemmen herkent, wordt jouw wereld een stukje groter, zeker als die stemmen alles duidelijk vertellen. Nadoen is een leuk spelletje en je brabbelt heel wat af. Jouw jonge gezichtje spreekt boekdelen, bij Het Vosje zien ze direct wat je leuk en fijn vindt of juist niet. Je communiceert, met gebaren, een lach maar soms ook met huilen. De bekende stem van de leidster biedt dan snel troost.


Halverwege het eerste levensjaar komt jouw taalontwikkeling goed op gang en je doet enthousiast mee in de groep omdat je daar zo vertrouwd bent. Rijmpjes en liedjes zijn favoriet. Naarmate het jaar vordert, word je echt nieuwsgierig en je kan je emoties en willetje goed uiten. Dan begint ook het grote smaakfestijn. Het lekkere flesje op schoot wordt een drinkbeker. Er komt een fruithapje bij en zodra je goed en zelfstandig kan zitten, wil je in de veilige kinderstoel eten, gezellig samen met de andere kinderen.


Jouw zelfstandigheid en nieuwsgierigheid groeit met de dag; bij het kruipen, klauteren, leren zitten, leren staan en het maken van contact met de anderen. Iets wat de leidsters heel persoonlijk begeleiden en aanmoedigen. Zo kan jij je op Het Vosje fijn in je eigen tempo ontwikkelen.

 

De kleine ontdekkers - bij Het Vosje 1 – 2 jaar

Je bent 1 jaar! De tijd van het grote ontdekken is aangebroken. Bij Het Vosje geven we jou lekker de ruimte, want bewegen is goed voor je motorische ontwikkeling en concentratie. Ook word je steeds nieuwsgieriger. Overal loop je op af, soms met vallen en opstaan omdat je je evenwicht nog niet onder controle hebt. Je kunt nu al goed je handjes en vingertjes gebruiken om voorwerpen te pakken. Aan tafel eet je al snel met een lepel en drink je zelfstandig uit een beker. Binnen bij Het Vosje maar ook buiten begint het grote avontuur met bouwen, zand, klimmen en klauteren. Goed begeleid door de leidsters zodat je overal veilig kunt leren spelen en met je eigen fantasie aan de gang kunt. Je ruimtelijk inzicht groeit en je kan al toveren met blokken en vormpjes.

speeltunnel Het vosje


Je bent ook dol op muziek, op samen zingen en dansen. De liedjes onthoud je al heel goed en regelmatig geven we met de dreumesen een concertje. Je ontdekt ook je eigen taaltje, dat begint met simpele klanken, maar wordt in de loop van het jaar steeds beter. Je luistert goed naar onze duidelijke uitleg en daar leer je van. Je begint ook dingen te vragen en zo ga je steeds meer begrijpen.
Wat heb je een pret met je vriendjes en vriendinnetjes. Jullie zoeken elkaar nu echt op, spelen kiekeboe en maken gekke geluidjes. Imiteren kan je als de beste. Soms snappen jullie elkaar nog niet, en dat is ook best moeilijk, maar jullie kunnen heerlijk samen lachen.

knuffelen met de leidstersBij Het Vosje is er ook veel rust en aandacht. Dat heb je als kleine dreumes ook nodig. Je ziet nog geen gevaar, soms ben je ongeduldig en ook dingen delen is moeilijk. Maar spelenderwijs leer je de regeltjes.
Met thema’s, prikkelen we jouw zintuigen en werken we aan je ontwikkeling. Knutselen, verhaaltjes vertellen, zingen, maar ook lekker kliederen en veel naar buiten. Alle activiteiten en speeltjes bij Het Vosje zijn afgestemd op jouw dreumes-leeftijd en je doet goed in je eigen tempo mee. Dat vind je fijn en geeft je zelfvertrouwen.
Je vindt het eten heerlijk. En het is feest als je zelf deeg mag maken of pepernoten mag rollen, erg lekker en goed voor de fijne motoriek. Het gaat je als dreumes bij Het Vosje al zo goed af en je begrijpt steeds beter wat je doet.

 

De leuke dwarsliggers –
bij Het Vosje 2 - 3 jaar

Naast de ontdekking van het woord ‘Nee’, ontdek jij als peuter-puber nu meer en meer jezelf en wat je allemaal al kunt. Dansen en springen, ronddraaien, klauteren en klimmen, je bruist van energie. Op de klimtoestellen van Het Vosje en in het Vossenbos krijg je evenwichtsgevoel en het is goed voor je motoriek

Ook kan je al meer dingen tegelijk. Je pakt bewust iets op en neemt dat mee. Je begrip wordt steeds een stukje groter en het is een uitdaging om torens te bouwen, zandvormpjes te maken en te spelen met alle materialen. Eten en drinken doe je bijna helemaal zelfstandig, je wast je handjes en kunt zelfs al je jasje en slofjes aantrekken. Contact maken vind je leuk, woordjes worden zinnetjes en na “nee” leer je ook het woordje “waarom”. Je wilt graag dingen weten en natuurlijk wil je óók een beetje aandacht. Daarom vertellen we je alles heel duidelijk, dat vergroot jouw woordenschat en zo leer je goed om zinnetjes te maken. Ook wat je voelt, kun je steeds beter duidelijk maken.

voorlezen op Het vosje

Je snapt de andere kinderen in de groep beter en leert om samen te spelen, dat stimuleren we op Het Vosje door spelletjes met elkaar te doen of samen te zingen. Daarbij hebben we allemaal veel plezier.

Voorlezen en samen lezen is een favoriete bezigheid. Je wordt er rustig van en gebruikt toch je fantasie. Ook het grote knutselen gaat beginnen met allerlei vormen, groottes, kleuren en materialen. Dat is goed voor je ruimtelijke denken. Met klei, deeg, kralen en papier maak je de mooiste dingen. Die gaan vaak vol trots als cadeautje mee naar huis. Rommel maken krijgt nu ook betekenis, dat is o zo leuk om te doen, maar je helpt ook dapper mee met opruimen. Van het buitenspelen geniet je volop. In de lente en de zomer is er de moestuin om voor te zorgen én de oogst om op te eten. In de herfst zoeken we naar blaadjes, kastanjes en elfenbankjes en ‘s winters hopen we altijd op sneeuw om in te ravotten. Omdat je steeds meer begrijpt en zelfstandiger wordt, maken we ook afspraken over wat mag en wat niet mag. Dat is voor jouw veiligheid en die van de andere kinderen. En ook voor respect naar elkaar toe. Daar beginnen we al heel vroeg mee.


Carrièretijgers - bij Het Vosje 3 - 4 jaar

verkleden bij Het vosjeIn jouw laatste peuterjaar bruis je van energie en je ziet overal iets nieuws. Nu ontdek je je talenten, ontwikkel je vaardigheden en word je heel sociaal. Je hebt vriendjes gekregen op Het Vosje en elke dag geniet je ervan wat je al kunt: zoals je veters en rits dichtdoen. Voor de oog-hand coördinatie leer je dingen te sorteren, nieuwe kleuren te maken en ook te tellen. En het wordt duidelijk of je rechts bent of links. Fysiek is het leven voor jou een feest. Je fietst, springt, klautert, danst en rollebolt er op los. Met verhaaltjes tijdens dansles komt jouw fantasie tot bloei en verbeeld je allerlei dieren. Fantasie en werkelijkheid zijn nog één en je vindt de elfjes, kabouters en draken in de sprookjes best een beetje eng, maar we stellen je altijd gerust.

Voor terugkeer van de rust en om te werken aan jouw begrip en taalontwikkeling vertellen we veel, uit een boek of met handpoppen. En je geniet ervan om ook zelf verhaaltjes te vertellen, soms met zelfbedachte woorden en mooie zinnen. Naar elkaar luisteren in de groep hoort erbij. En natuurlijk naar de rijmpjes en de liedjes, daar ben je dol op.


Samenspelen met 1 vriendje of vriendinnetje gaat nu heel goed en jullie hebben het enorm gezellig. Zijn er kleine probleempjes, dan weet je inmiddels hoe je die kunt oplossen. Voor de kleinere kinderen en baby’s ben je heel lief en je helpt ze graag een handje. Emoties, acceptatie, sociaal gedrag en zelfvertrouwen, het komt bij Het Vosje dit jaar allemaal tot bloei.

verhaaltjes vertellen bij Het Vosje

Met thema’s zoals muziek, vormen, voelen en proeven, oefen je de zintuigen, en natuurlijk is het proeven van zelfgebakken koekjes het allerleukst. Je gaat nu ook heel bewust spelen. Er is zoveel om te ontdekken in de poppenhoek, het keukentje, de garage en de verkleedkist. Ook knutselen krijgt nu meer betekenis en uitdaging, vooral als je iets moois maakt voor Vaderdag of Moederdag. Het is extra spannend als je dat nog geheim moet houden.

Je wordt steeds groter en je imiteert graag de leidsters met hun werkjes en het naleven van de regeltjes in de groep. Langzaam maar zeker groei je toe naar de Basisschool. Door je verkregen zelfvertrouwen heb je geleerd om initiatief te nemen en je bent niet bang om dingen te vragen. Kortom: na 4 jaar Het Vosje ben jij een kleuter geworden!

buitenspelen bij Het vosje